- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 120 wyświetleń
Składniki:
Składniki:
- 60 dag filetów z piersi kurczaka
- 25 dag łuskanych orzechów włoskich
- 2 białka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Przygotowanie:
- Orzechy drobno siekamy.
- Filety płuczemy, osączami, kroimy w plastry grubości 1 cm i następnie na kawałki długości 6 cm.
- Białka ubijamy na sztywno, dodajemy mąkę ziemniaczaną, szczyptę cukru i jeszcze chwilę miksujemy.
- Filety solimy i doprawiamy pieprzem. Maczamy w ubitym białku i obtaczamy w orzechach, mocno przyciskając je do mięsa.
- Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
- Usmażone zdejmujemy z patelni i osączamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu.
- Możemy podawać je z gotowym sosem słodko-kwaśnym.
Wskazówki:
- Do kurczaka możesz podać swoją ulubioną surówkę (np. z buraczków).
- Do siekania orzechów najlepiej użyć malaksera (zajmuje dosłownie dwie minuty).
Mniam
Dość kaloryczny, ale bardzo smakowity kurczak w orzechach. Przepis zaczerpnięty z książki „Kuchnia dla oszczędnych” wydawnictwa Gazety Wyborczej. Smacznego!